Klummen, maj 2024

Onsdag i sidste uge var FADD godt repræsenteret ved socialudvalgshøringen på Christiansborg. Der var FADD-medlemmer blandt tilhørerne og foreningens perspektiver om kvalitet i anbringelser var på programmet, da FADD var inviteret som taler ved høringen. Høringen var initieret af et par socialudvalgsmedlemmer, der ville benytte lejligheden til at sætte fokus på nogle af de elementer fra Børnene Først-aftalen, som stadig mangler at blive politisk behandlet. Derfor var plejefamilieområdet og kvalitet i anbringelser på dagsordenen.

Der blev leveret mange vigtige pointer fra talerstolen fra de inviterede talere. Foruden FADD var SL, DS, DAV, PLF, VIVE, Børn og unges trivsel og KL talere ved høringen. 

Flere talere tydeliggjorde, at plejefamilieområde er under pres. Et vigende antal plejefamilier, færre nyansøgere, en gennemsnitsalder på 56 år og arbejdsvilkår de færreste ønsker sig, er det baggrundstæppe som kendetegner plejefamilieområdet anno 2024.  

I FADD er vi tilhængere af et anbringelsessystem, der har mange kvalificerede varer på hylderne. Heri er der brug for veluddannede, motiverede og velfungerende plejefamilier, der kan bruges som opvækstramme for de børn og unge, der udvikles og trives bedst i en familieramme. Når de rigtigt matchede børn anbringes i en god plejefamilie er det en suveræn anbringelsesform.

I FADD kender vi plejefamilieområdet godt. Vi afleverer og modtager ofte børn til/fra plejefamilier. Indimellem er det et godt og velfungerende samarbejde, der også viser fornemme resultater. Men desværre oplever vi ofte pressede plejefamilier, der er bestilt til at arbejde med (for) komplekse opgaver, som i bund og grund er uegnede til en familieramme. Dette resulterer desværre i børn og unge, der slår sig ud af rammen, plejefamilier der bryder sammen og/eller børn der direkte viser udviklings-regression. 

Plejefamilieproblematikken er kompleks og kræver flere justeringer, hvis den ”de facto” afvikling af plejefamilieområdet skal vendes, og igen finde ind i en positiv udviklingsbane. Hvis vi i FADD skal give tre anbefalinger til området, så vil det være:

  • Danske kommuner skal begrave indsatstrappen og i stedet, på baggrund af en grundig faglig vurdering, anbringe RIGTIGT første gang.
  • Danske kommuner skal i højere grad anvende de faglige kvaliteter der er på børne- og ungehjemmene. 
    • Nogle kommuner har rykket plejefamiliekonsulenterne ud på børne- og ungehjemmene, så deres nærmeste leder er forstanderen, hvilket giver bedre faglig sparring, mulighed for døgnsupport og tilhør til et socialpædagogisk fagmiljø.
    • Andre kommuner har også tilknyttet konkrete plejefamilier til børne- og ungehjem, som så fungerer som et ressourcecenter for plejefamiliernes opgaveløsning.  
  • Endeligt anbefaler vi, at grunduddannelsen udvides, da nuværende 4 dages grundkursus er for spinkel, når man tager opgavetyperne i betragtning. Ligeså bør mulighederne for at få faglig supervision sikres, så kvaliteten bliver god i alle landets kommuner.

I FADD håber vi virkelig at danske plejefamilier får bedre vilkår og at området igen kommer i en positiv udvikling. Men der skal tages fat og der er rigeligt at tage fat på.

***

FADDs budskaber ved høringen, under overskriften kvalitet i anbringelser, var en svær prioriteringsøvelse. Vi har mange pointer ”på blokken” men kun begrænset tid til at fremføre disse.

Vi valgte at tale om ungestøtte (efterværn), kontinuitet i børnenes liv og en appel til politikerne om at inddrage praksis bedre, grundigere og rettidigt i lovgivningsprocesser.

De unges overgang til voksenlivet er fortsat en stor udfordring. Alt for mange unge mister fodfæstet i overgangen mellem anbringelse og et selvstændigt voksenliv. De unge er desværre overrepræsenteret i de grimme statistikker – hjemløshed, misbrug, kriminalitet og selvmord. Det mest vanvittige er, at VI VED DET GODT, OG VI VED, hvad vi skal gøre ved det!  FADD er en del af Policy Lab, der er rammesat af Bikuben Fonden. Her har vi i flere år arbejdet med løsningen af denne udfordring. I samarbejdet er der samlet viden, indsigt og løsningskompetence – der er udarbejdet stærke anbefalinger, som politikere bør lytte til.

I FADD har vi erfaring med, at socialpædagogisk opgaveløsning er en kompleks og fintfølende sag. Der er mange komponenter der skal være til stede: Rette fagligheder, kompetent ledelse, fornuftige fysiske rammer, samarbejdskompetence og meget andet. Men én ting som vi kan se, er helt afgørende er kontinuiteten i et børneliv, særligt når børn er vokset op med uro, skift, usikkerhed og i nogle tilfælde svigt. Derfor appellerer vi til, at anbringelsesområdet sætter kontinuitet på dagsordenen. Der skal arbejdes med at reducere sagsbehandlerskift, undgå uplanlagte sammenbrud i anbringelser, sikre tryghed i overgange og i ”egne rækker” opbygge langtidsholdbare faglige miljøer, der er kendetegnet af viden, visdom, varme og vedholdenhed. (FADDs fire V´er). 

Afslutningsvist appellerede vi til, at politikerne kigger til/gør brug af den praksisviden der er til stede, når der skal laves ny politik eller justeres på gammel. Det eksempel vi ser i øjeblikket, hvor nye regler om magtanvendelser netop er blevet førstebehandlet i Folketingssalen er et skræmmende eksempel på hvordan det IKKE SKAL GØRES. Ingen, hverken praksis, eksperter eller ungestemmer er blevet inddraget eller hørt i processen op til lovforslaget blev sendt i høring. Lovforslaget rummer uheldige udvidelser af magthjemler og lykkes samtidigt med at spolere dele af Lov om voksenansvar, som faktisk virker godt. 

Lovgivers temposættende stil afstedkommer desværre, at nogle processer går for stærkt og resultater bliver derefter. Vi anbefaler en smule langsommelighed, rigtig meget grundighed og faglig omtanke. Alt sammen naturligt baseret på et børnesyn, hvor barnet er i centrum og tages med på råd. 

***

For at tage livtag med den temposættende stil er FADD som vanligt i arbejdstøjet. Vi har netop holdt møde med LOS, og resten af maj måned er der møder i kalenderen med to ordførere og en tredje er på vej. Vi engagerer os i brede alliancer med de andre aktører på området og synes faktisk, at der er tydeligt fælles fodslag i øjeblikket. Dejligt.

Det var også dejligt at afholde FADD-ungeseminar i Faaborg. Der var deltagerrekord og faglige oplæg, drøftelser og kollegial sparring i rigt mål.

Lige om lidt er der folkemøde på dagsordenen. Vi afholder selv to debatter om henholdsvis inddragelse og det sikrede område. Torsdag aften er der et socialt arrangement for FADD-medlemmer og venner af huset, så sæt et kryds i kalenderen, hvis du skal til FM24. Vi udsender mere information, når vi nærmer os.

God pinse til alle ☀️

Charlotte Møller Pedersen, formand for FADD